Projemizin Özeti

COVID-19; solunum sorunlarını tetikleyen en bulaşıcı hastalıklardan biri olarak kabul edilmektedir ve birçok ülkede yaygınlaşması nedeniyle, pandemi yani bir halk sağlığı krizi olarak kabul edilmiştir (Hasanat vd., 2020). Ortaya çıkan bu pandemi ile beraber, insanların sosyal mesafelerini korumaları beklenmektedir. Dolayısıyla, COVID-19 salgını gibi halk sağlını etkileyen salgınlar yüzünden, yerel yönetimlerin sunumunda ve iş yapış şekillerinde olası birtakım riskler ve fırsatlar ortaya çıkmaktadır. Bu araştırma, yerel yönetimlerin COVID-19 sürecinde, kamu hizmetlerinin sunumunda ve iş yapış şekillerinde olası birtakım riskleri ve fırsatları ortaya çıkarmanın yanı sıra kamu kurumlarının bilişim geleceği hakkında öneriler sunmaya odaklanmaktadır. Projenin temel araştırma konusu COVID-19 pandemi döneminde yerel yönetimlerin dijital dönüşüm sürecinde nasıl bir ortam yarattıklarını ortaya koymaktır. Yerel yönetimlerin COVID-19 sürecinde dijital dönüşümde yaşadıkları güvenlik yaklaşımı, siber risklerle mücadele, dijital yaşama uyum ve mekân bağımlılığının ortadan kalkması gibi durumlar da konu kapsamında incelenecektir.

Araştırma, dijital dönüşüm, COVID-19 ve siber güvenlik konularındaki literatürlere önemli katkılar yapmayı hedeflemektedir. Araştırmanın kuramsal çerçevesi COVID-19 pandemisini iki eksende değerlendirmektedir. İlk eksen COVID-19 salgının yerel yönetimlerde ortaya çıkardığı dijital dönüşümü ve dijital dönüşüm ile ortaya çıkan faktörleri belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu proje, hem dijital dönüşüm hem de Türkiye’de COVID-19 literatürlerine kuramsal ve ampirik olarak özgün bir çalışma ile katkı yapmayı planlamaktadır.

Projenin yöntemi, mülakat ve anket analizi üzerine kuruludur. Araştırmanın kuramsal çerçevesi doğrultusunda belirlenen dört kriteri (güvenlik yaklaşımı, siber risklerle mücadele, dijital yaşama uyum ve mekân bağımlılığı) ise ikinci eksenimizi oluşturmaktadır. Bu 4 kriteri incelemek üzere, Bartın İlindeki, Valilik, Belediye ve İl Özel İdaresi araştırma konusunun teması olacaktır. Yerel kurumların yöneticilerinin dijital dönüşüm sürecinde yaşadıkları deneyimler, zorluklar ve dolayısıyla da edindikleri becerilerin bilgi ve pratiklerine nasıl yansıdığı irdelenecektir. Bu kriterlere göre, seçilen 4 kriter, nicel ve nitel yöntemlerle derinlemesine incelenecektir.

Araştırmanın ilk aşamasında belirlenen kriterler üzerine yerel yönetimlerin bilgi işlem uzmanları ve yöneticileri ile mülakat yapılacaktır. Bu süreçte, çalışma ortamlarında yaşadıkları tecrübeleri kaydedeceklerdir. Bu analizin hedefi, güvenlik yaklaşımı, siber saldırılar ile mücadele, dijital yaşama uyum ve mekân bağımlılığı gibi çalışmanın önemli kavramları çerçevesinde kendilerini nasıl değerlendirdiklerini belirlemektir. Bir sonraki aşamada, Belediye, Valilik ve Özel İdare bilgi işlem yöneticileri ve kamu kurumlarında çalışan personellere anket yapılacaktır. Anket çalışmasının amacı belirlenen kriterler ile ilgili yöneticilerin ve çalışanların genel durumunu ortaya çıkarmaktır. Her kamu kurumundan en az 15 katılımcı ve 3 çalışan/yönetici ile görüşme yapılması planlanmaktadır.

Güncel sağlık gelişmeleri ve dijital dönüşüm çalışmaları ışığında, bu araştırma COVID-19 salgınının dijital dönüşüm süreçleri üzerindeki etkisini anlamak için önemli bir çalışma olarak görülmektedir. Dijital dönüşüm süreci, organizasyonu teknolojik, örgütsel, kültürel ve sosyal olarak etkilemektedir. Dolayısıyla, bu sürecin dikkatli bir şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Böyle bir dönemde, Bartın ilimizdeki yerel yönetimlerde dijital dönüşümün nasıl oluştuğunu ve Bartın’daki kamu kurumlarının olası gelişimini anlamayı daha da anlamlı kılmaktadır. Bu proje, yerel yönetimlerin bilgi işlem departmanlarında COVID-19 pandemisinin etkisini vurgulayan ve dijital dönüşüm sürecininin derinlemesine incelenmesine dayanan özgün bir araştırmadır.